Tornado outbreak in de V.S.

By | april 28, 2014

Zondag is er een tornado outbreak in de V.S. geweest die aan 16 mensen het leven heeft gekost.Latest SPC U.S. Composite Map

Een vrij diep lagedrukgebied boven het centrale deel van de verenigde staten zorgde voor de ideale condities voor het ontstaan van krachtige onweersbuien die ook wel supercells worden genoemd. De kenmerken van deze buien zijn een lange levensduur, zwaar onweer, grote hagelstenen en overvloedige regenval. Voor het ontstaan van deze buien is windschering nodig, Met windschering bedoelen we de verschillen van windrichting (richtingsschering) en windsnelheid (snelheidsschering) op verschillende hoogten in de atmosfeer. Dit noemen we verticale windschering. Voor een supercell moet de windschering aan bepaalde voorwaarden voldoen. Vooral de verschillen in windrichting en -snelheid in de onderste 3 kilometer van de atmosfeer moeten aanzienlijk zijn. In een typische situatie waarbij in de VS supercells ontstaan, staat er aan de grond een straffe zuidoostenwind, en op 3 kilometer een stormachtige zuidwestenwind.

in de loop van de middag ontstond er een rij met zware onweersbuien waarvan enkele al snel uitgroeide tot supercellen:

super cells

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bij enkele supercellen werden hook echo’s waargenomen, De “hook echo” en de “bound weak echo region” (BWER) zijn de belangrijkste signaturen van een supercell in een radar neerslagbeeld. Hiernaast ziet u een afbeelding van de neerslagradar waar duidelijk een hook echo is waar te nemen. Even later zou Mayflower worden getroffen door een tornado en zouden er meerdere mensen overlijden.

hook echo

Hook echo

De staten Arkansas, Missouri, Nebraska, louisiana, Kansas, Oklahoma en Iowa werden getroffen door deze grootschalige tornado outbreak.

Ook de komende dagen worden er meerdere tornado’s verwacht, het Storm Prediction Center  verteld dat er een zeer gunstige setting is voor lang levende supercellen de komende dagen die meerdere intense tornado’s kunnen produceren. De verwachting van deze organisatie was voor zondag al vrij accuraat en de verwachting is dat de tornado kansen zich de komende dagen verder naar  Tennessee, Mississippi, Alabama en Georgia verplaatsen.

Het bijzondere van deze tornado outbreak is de lengte, meestal duurt een outbreak 1 of hooguit 2 dagen. De reden van het langer duren van het tornado gevaar is een zeer sterk hogedrukgebied boven Canada dat ervoor zorgt dat het vrij diepe lagedrukgebied boven het centrale gedeelte van de Verenigde Staten wordt afgeremd in zijn oostwaartse verplaatsing. Hierdoor blijven de weersomstandigheden enkele dagen vrijwel hetzelfde.

Hieronder vind u nog enkele afbeeldingen, video’s en links over het tornado geweld.

satelliet

GOES image from 2345Z, Apr 27, an hour before tornado reports from Mayflower and Vilonia, Ark.

 

tornado-mayflower

De tornado bij Mayflower

hagel

Hagelstenen zo groot als honkballen

schade

Tornado schade

 

 

 

Live updates van the weather channel

Artikel uit the Washington Post

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.