Weer Koningsdag 2019

By | april 20, 2019
koningsdag

Koningsdag wordt dit jaar gevierd op zaterdag 27 april.

Veel mensen willen natuurlijk weten wat voor weer het gaat worden. Zeker nu het weer tijdens de Pasen meer op zomer dan op lenteweer lijkt.

Een continuering van het zomerse weer is echter helaas niet aan de orde. Het weer tijdens Koningsdag lijkt vrij wisselvallig te worden met gematigde temperaturen. Ik hou u de komende dagen met diverse updates op de hoogte.


2018:

Koningsdag wordt gevierd op vrijdag 27 april en zoals het al jaren met Koninginnedag gaat worden er ook nu heel veel buitenactiviteiten gepland. Een dag met mooi weer wordt dan natuurlijk ook gewenst.

Een echt warme Koningsdag lijkt er ook dit jaar niet in te zitten. Na de extreem warme dagen van de afgelopen week zijn we nu duidelijk in koelere lucht terecht gekomen en de rest van de week komt daar geen verandering in.

Een lagedrukgebied trekt over de Britse eilanden naar het noordoosten. Bewolking en neerslag trekken in de loop van de dag over het land. De meeste neerslag valt in het westen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 11 graden op de Wadden tot 18 graden in het zuidoosten.


2017:

26-4:

De nieuwste computerberekeningen zijn wat positiever. De neerslagzone verpieterd vlak voordat deze het land op gaat komen. Er lijkt hooguit wat lichte regen te gaan vallen aan het einde van de middag en de nadruk zal dan in het noordwesten liggen.

25-4:

De laatste berekening van GFS zorgt helaas voor een negatiever beeld voor Koningsdag. Een klein lagedrukgebied trekt vanaf de Noorse kust naar onze omgeving. De bewolking neemt in de loop van de ochtend van het noordwesten uit toe en er volgen van het westen uit perioden met regen. De middagtemperatuur ligt in de regen rond 7 graden. Voor de regen uit wordt het nog even 10 of 11 graden.
Nog niet alle modellen laten een verslechtering van het weerbeeld met Koningsdag zien. Ik hoop morgen meer zekerheid te kunnen geven.

22-4:

Echt warm gaat het niet worden want de dag begint met een temperatuur die dicht in de buurt van het vriespunt ligt. Over dag wisselen wolkenvelden en perioden met zon elkaar af. De meeste zon is in de kustgebieden te verwachten. In de loop van de dag neemt de kans op enkele buien toe en bij de buien is er kans op hagel en bij een wat zwaardere bui is er zelfs kans op natte sneeuw. De grootste kans op buien is in het binnenland. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden en samenvattend kan je dus zeggen dat de kustgebieden er tijdens Koningsdag het beste vanaf komen.


2016:

26-4:

Ook met Koningsdag is het wisselvallig met vooral landinwaarts buien met daarbij kans op onweer, hagel en plaatselijk nog wat natte sneeuw. De middagtemperatuur ligt rond 10 graden en de wind is overwegend matig uit westelijke richtingen.

24-4:
De weerkaarten zien er opeens minder gunstig uit. Een lagedrukgebied blijft actiever en dichter bij ons land. De kans op buien lijkt nu ook in het westen een stuk groter te worden. De middagtemperatuur zal met moeite de 10 graden gaan halen.

Neerslag koningsdag 2016

23-4:
Er kunnen enkele buien vallen maar de meeste buien vallen in het binnenland. De wind is overwegend matig uit westelijke richtingen en omdat de zon zich ook nog waarschijnlijk regelmatig zal laten zien is het in het westen van het land waarschijnlijk best uit te houden uit de wind en in het zonnetje.

22-4:

De verwachting voor Koningsdag is er niet beter op geworden. Flinke buien met kans op hagel en onweer, de wind neemt in de loop van de middag toe tot vrij krachtig of krachtig en draait naar het noordwesten. De temperatuur ligt rond 10 graden.

21-4:

De verwachting voor Koningsdag 2016 ziet er niet goed uit!
Vanaf zaterdag stroomt er duidelijk koudere lucht over onze omgeving en met deze koude lucht wordt het ook een stuk wisselvalliger.

De weerkaarten opteren momenteel voor een krachtige westelijke of noordwestelijke wind. Het is wisselend bewolkt en er vallen buien met daarbij kans op onweer en hagel. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden.

Ik hoop dat ik de komende dagen een wat positievere berichtgeving over Koningsdag kan geven.

2015:

Update 26-4:

Het westen van het land heeft de beste papieren voor het weer tijdens Koningsdag! In de westelijke provincies begint de dag nog grijs maar in de loop van de middag volgen er steeds meer opklaringen en blijft het droog. De middagtemperatuur ligt rond 12 graden.
In het midden en oosten is er meer bewolking en hoe meer men oostelijk gaat hoe langer het duurt voordat het droog wordt. In het uiterste oosten en zuidoosten van ons land krijgt men waarschijnlijk de zon de hele dag niet te zien.

Update 25-4:

Voor het westen is de laatste modeluitvoer wat gunstiger. De kans op opklaringen in de westelijke provincies is duidelijk groter geworden op Koningsdag. In de ochtend is er nog veel bewolking en er kan wat lichte regen vallen. In de loop van de middag trekt de regen naar het noordoosten weg en volgen er dus van het westen uit enkele opklaringen. Met een matige noordwestelijke wind en een middagtemperatuur van rond 11 graden voelt het nog wel koel aan.

Update 24-4:

Helaas is er nog geen goed nieuws te melden betreffende het weer tijdens Koningsdag. De laatste modeluitvoer is weinig verandert. Vooral in de ochtend is er veel bewolking en er kan vooral in het midden en oosten wat regen vallen. In de loop van de middag maakt de westelijke helft van het land de grootste kans op enkele opklaringen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 10 graden in het westen tot 12 graden in het oosten en de wind is matig tot vrij krachtig uit het westen.

Koningsdag neerslag

Neerslag Koningsdag

Temp.

Temperatuur 15 uur Koningsdag

wind

Wind Koningsdag

Update 23 -4:

Een lagedrukgebied trekt zondag over (of dicht in de buurt van) ons land naar het noordoosten. Tijdens Koningsdag hebben wij daardoor met een noordwestelijke stroming te maken die koele lucht naar onze omgeving transporteert. Er is over het algemeen veel bewolking en vooral in de ochtend kan er af en toe wat regen vallen. In de loop van de middag neemt de kans op zon van het westen uit toe. De middagtemperatuur ligt rond 11 graden en de wind is matig tot vrij krachtig uit het noordwesten.

Update 22-4:

De nieuwste modeluitvoer is iets positiever voor Koningsdag. Volgens GFS vallen de buien vooral in de ochtend en trekken de buien in de loop van de middag naar het oosten weg. Van het westen uit volgen er dan opklaringen en loopt het kwik op tot 11 of 12 graden.

Drukverdeling Koningsdag

Drukverdeling Koningsdag

Schermafbeelding 2015-04-22 om 09.34.36

Neerslag Koningsdag

Temperatuur Koningsdag

Temperatuur Koningsdag

Update 21-4:

Hoewel het nog bijna een week duurt voordat het Koningdag is, is het toch al mogelijk om een inschatting te geven van het mogelijke weerbeeld op maandag 27 april.

Wat we vrijwel uit kunnen sluiten is zonnig lenteweer bij een temperatuur die boven de 20 graden ligt!
De twee belangrijkste modellen opteren voor een westelijke tot noordwestelijke stroming waarmee koele lucht naar onze omgeving wordt getransporteerd:

ecmwf koningsdag

ECMWF weerbeeld Koningsdag

gfs koningsdag

GFS weerbeeld Koningsdag

De detailverwachting van GFS laat het volgende zien voor de middag tijdens Koningsdag. Er vallen buien met daarbij een kleine kans op onweer en hagel. De middagtemperatuur ligt rond 9 graden en de wind is matig tot vrij krachtig uit het noordwesten.

15 uur koningsdag

Neerslag Koningsdag middag

weer koningsdag

Temperatuur middag Koningsdag

Wordt het dan echt zo slecht op Koningsdag?

Hiervoor kunnen we naar de pluim kijken, dat is een uitdraai van 50 berekeningen van het beste computermodel. Als de lijntjes erg dicht bij elkaar staan is de verwachting vrij zeker, hoe meer ‘verwaaiering’ er is hoe onzekerder de verwachting is. In de onderstaande afbeelding is te zien dat de verwachting voor Koningsdag vrij zeker lijkt. De temperatuur ligt rond een graad of 11:

Temperatuur Koningsdag

De kans op een niet zo’n beste Koningdag als het gaat om het weerbeeld lijkt momenteel dus redelijk groot.

2 thoughts on “Weer Koningsdag 2019

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.