Weer oudejaarsdag en jaarwisseling 2021 – 2022

By | december 24, 2021
vuurwerk

Elk jaar is er een paar dagen voordat het einde van het jaar is aangebroken de vraag hoe het weer zal zijn tijdens oudjaarsdag en hoe het weer zal zijn tijdens de jaarwisseling.

Update 29 december:

De jaarwisseling zal extreem zacht verlopen. De temperatuur ligt waarschijnlijk rond 10 graden, het is overwegend bewolkt, maar het blijft waarschijnlijk wel droog. De wind is matig uit het zuidwesten.

Update 25 december:

De kans op zacht weer tijdens de jaarwisseling lijkt momenteel het grootst. Scandinavië is nog wel gevuld met koude lucht maar deze lijkt niet tot onze omgeving door te kunnen dringen. Mogelijk wordt het zelf record zacht maar het is nu nog te ver om het weerbeeld met zekerheid te kunnen zeggen.

Weer tijdens historische jaarwisselingen

Er zijn in het verleden enkele jaarwisselingen geweest die de mensen die het meegemaakt hebben altijd zullen bij blijven. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Oudejaarsdag en jaarwisseling 1978/1979: de winter van 1979 was een zeer spectaculaire winter met veel sneeuw en ijzelsituaties. De hoofdaanval van de

Jaarwisseling 1978/1979

winter volgde de laatste dagen van 1978 toen een scherp begrensd front van noord naar zuid over ons land trok. Oudejaarsdag was een zeer koude dag, in een groot deel van het land kwam het kwik niet boven de -10 graden. In het zuiden en midden viel er sneeuw en stond er veel wind. Vooral in het midden en noorden begon de sneeuw te stuiven. De temperatuur tijdens de jaarwisseling lag tussen de -8 en -12 graden. IJskoud dus!

.

De jaarwisseling van 1992/1993: 

Jaarwisseling 1992/1993

Deze jaarwisseling was een hele bijzondere. De dag begon rustig met matige en plaatselijk ook strenge vorst. Overdag steeg de temperatuur tot iets boven nul en het bleef rustig weer en in de loop van de avond ontstond mist welke met het afgestoken vuurwerk tijdens de jaarwisseling alleen maar erger werd. De kruitdampen zorgden voor een extreem dichte mist, het zicht was soms minder dan 2 meter! Ik weet nog goed dat je de voorkant van de auto niet eens kon zien als je in de auto zat. Verkeer was dan ook vrijwel niet mogelijk en enkele mensen moesten dan ook in de auto overnachten.

3 thoughts on “Weer oudejaarsdag en jaarwisseling 2021 – 2022

  1. Henk Oerlemans

    Het is mij opgevallen dat op nieuwjaarsdag sinds 1901 de wind slechts één keer uit het noordwesten blies en slechts tweemaal uit noorden.

    Reply
  2. ron

    Ik ben benieuwd of het 1,5 meter schansspringen nog doorgaat op nieuwjaars dag

    Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.