Weer oudejaarsdag en jaarwisseling 2022 – 2023

By | december 26, 2022
vuurwerk

Elk jaar is er een paar dagen voordat het einde van het jaar is aangebroken de vraag hoe het weer zal zijn tijdens oudejaarsdag en de jaarwisseling. Kunnen we rustig vuurwerk afsteken en buiten champagne drinken of laat het weer het niet toe? Ik zal de komende dagen de ontwikkelingen op de weerkaarten voor u gaan bijhouden.

Update 29 december:

De verwachting voor de jaarwisseling lijkt wat positiever te zijn dan de afgelopen dagen. In een groot deel van het land is het rond middernacht droog. De wind is zwak tot matig en in het noordwesten matig tot vrij krachtig uit het zuidwesten. De temperatuur is waarschijnlijk record hoog, deze loopt uiteen van 10 graden op de Wadden tot plaatselijk 14 graden in het zuidoosten.

Update 26 december:

De kans op een koude jaarwisseling is minimaal. In de onderstaande temperatuurpluim is duidelijk te zien dat de temperatuur op zaterdag 31 december en zondag 1 januari ruim boven de 10 graden zal liggen. Daarnaast is de kans op regen behoorlijk groot. Over de wind is nog niet zo heel veel te zeggen. Ik hou het voor u de komende dagen in de gaten! Oud en nieuw 2022 - 2023

Weer tijdens historische jaarwisselingen

Er zijn in het verleden enkele jaarwisselingen geweest die de mensen die het meegemaakt hebben altijd zullen bij blijven. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Oudejaarsdag en jaarwisseling 1978/1979: de winter van 1979 was een zeer spectaculaire winter met veel sneeuw en ijzelsituaties. De hoofdaanval van de

Jaarwisseling 1978/1979

winter volgde de laatste dagen van 1978 toen een scherp begrensd front van noord naar zuid over ons land trok. Oudejaarsdag was een zeer koude dag, in een groot deel van het land kwam het kwik niet boven de -10 graden. In het zuiden en midden viel er sneeuw en stond er veel wind. Vooral in het midden en noorden begon de sneeuw te stuiven. De temperatuur tijdens de jaarwisseling lag tussen de -8 en -12 graden. IJskoud dus!

.

De jaarwisseling van 1992/1993: 

Jaarwisseling 1992/1993

Deze jaarwisseling was een hele bijzondere. De dag begon rustig met matige en plaatselijk ook strenge vorst. Overdag steeg de temperatuur tot iets boven nul en het bleef rustig weer en in de loop van de avond ontstond mist welke met het afgestoken vuurwerk tijdens de jaarwisseling alleen maar erger werd. De kruitdampen zorgden voor een extreem dichte mist, het zicht was soms minder dan 2 meter! Ik weet nog goed dat je de voorkant van de auto niet eens kon zien als je in de auto zat. Verkeer was dan ook vrijwel niet mogelijk en enkele mensen moesten dan ook in de auto overnachten.

3 thoughts on “Weer oudejaarsdag en jaarwisseling 2022 – 2023

  1. Henk Oerlemans

    Het is mij opgevallen dat op nieuwjaarsdag sinds 1901 de wind slechts één keer uit het noordwesten blies en slechts tweemaal uit noorden.

    Reply
  2. ron

    Ik ben benieuwd of het 1,5 meter schansspringen nog doorgaat op nieuwjaars dag

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.