Weer oudejaarsdag en jaarwisseling

By | december 26, 2017

Elk jaar is er een paar dagen voordat het einde van het jaar is aangebroken de vraag hoe het weer zal zijn tijdens oudjaarsdag en hoe het weer zal zijn tijdens de jaarwisseling.

Al enige dagen is het duidelijk dat we een vrij zachte jaarwisseling tegemoet gaan. Even berekende de modellen een record zachte jaarwisseling maar de zachte lucht is oudejaarsdag al verdreven.

We hebben momenteel te maken met een westcirculatie waardoor het een komen en gaan is van lagedrukgebieden die afwisselend zachte en wat koelere lucht aanvoeren.

Oudejaarsdag 2017 begint zeer zacht, in de ochtend loopt het kwik op tot 11 of 12 graden, in de loop van de ochtend trekt een koufront over ons land en wordt de zachte lucht verdreven. Er valt daarbij wel regen en het is nog niet zeker of het tijdens de jaarwisseling droog zal zijn. De kans op regen schat ik momenteel op 50 %, daarbij is de wind overwegend matig en in Zeeland vrij krachtig uit het zuidwesten. De temperatuur ligt tijdens de jaarwisseling rond 8 graden.

Ik zal u de komende dagen op de hoogte houden van het weerbeeld op oudejaarsdag en tijdens oud en nieuw.

Weer tijdens historische jaarwisselingen

Er zijn in het verleden enkele jaarwisselingen geweest die de mensen die het meegemaakt hebben altijd zullen bij blijven. Hieronder volgen enkele voorbeelden:

Oudejaarsdag en jaarwisseling 1978/1979: de winter van 1979 was een zeer spectaculaire winter met veel sneeuw en ijzelsituaties. De hoofdaanval van de

Jaarwisseling 1978/1979

winter volgde de laatste dagen van 1978 toen een scherp begrensd front van noord naar zuid over ons land trok. Oudejaarsdag was een zeer koude dag, in een groot deel van het land kwam het kwik niet boven de -10 graden. In het zuiden en midden viel er sneeuw en stond er veel wind. Vooral in het midden en noorden begon de sneeuw te stuiven. De temperatuur tijdens de jaarwisseling lag tussen de -8 en -12 graden. IJskoud dus!

 

 

 

 

De jaarwisseling van 1992/1993: 

Jaarwisseling 1992/1993

Deze jaarwisseling was een hele bijzondere. De dag begon rustig met matige en plaatselijk ook strenge vorst. Overdag steeg de temperatuur tot iets boven nul en het bleef rustig weer en in de loop van de avond ontstond mist welke met het afgestoken vuurwerk tijdens de jaarwisseling alleen maar erger werd. De kruitdampen zorgden voor een extreem dichte mist, het zicht was soms minder dan 2 meter! Ik weet nog goed dat je de voorkant van de auto niet eens kon zien als je in de auto zat. Verkeer was dan ook vrijwel niet mogelijk en enkele mensen moesten dan ook in de auto overnachten.

 

 

One thought on “Weer oudejaarsdag en jaarwisseling

  1. Henk Oerlemans

    Het is mij opgevallen dat op nieuwjaarsdag sinds 1901 de wind slechts één keer uit het noordwesten blies en slechts tweemaal uit noorden.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.