Tornado

Het tornado seizoen in de Verenigde staten is weer begonnen. Tornado’s komen vooral in het centrale deel van Verenigde Staten voor, dit gebied wordt ’tornado alley’ genoemd en dat is een gebied dat vooral de staten Texas, Iowa, Nebraska en het westen van Missourri bestrijkt. Gemiddeld komen er in de V.S. per jaar zo’n 1200 tornado’s  voor. De meeste tornado’s komen voor in april, mei en begin juni.Tornado per maandTornado’s ontstaan doordat koude lucht uit Canada , vochtige en warme lucht uit de Golf van Mexico en droge woestijnlucht uit Mexico met elkaar in aanraking komen. De koude lucht dringt door onder de warme, vochtige lucht die vanuit de Golf van Mexico in noordoostelijke richting naar het laagland van de Mississippi stroomt. Hierdoor wordt de warme lucht gedwongen om met grote snelheid op te stijgen en ontstaan er krachtige onweersbuien. Verder staat er op grotere hoogte veel wind (straalstroom) en verandert de windrichting naarmate je hoger in de atmosfeer komt.

tornadoDoor de krachtige stijgende stromingen in de bui ontstaat er aan het aardoppervlak een mini lagedrukgebied en net zoals bij de grote lagedrukgebieden gaat de lucht naar de kern van het lagedrukgebiedje toestromen. Doordat de windrichting en kracht op grotere hoogte anders zijn gaat de bui roteren. Deze enorme onweersbuien worden ook wel supercells genoemd. Als de rotatie krachtig genoeg wordt ontstaat er een wallcloud, dit is een uitzakking in de wolkenbasis waaruit de  tornado kan ontstaan.

De super outbreak van 3 en 4 april 1974

De ergste tornado ‘outbreak’ in de geschiedenis was op 3 en 4 april 1974. In 13 staten werden toen een record aantal van 148 tornado’s gemeld. 330 Mensen verloren het leven en 5484 mensen raakten gewond. Op het internet is hier natuurlijk veel over te vinden en hieronder heb ik enkele pagina’s voor u op een rijtje gezet.

De outbreak in Alabama
Artikel van USA Today
Wikipedia
Verslag van wetter.com

Nederlandse Tornado’s

Ook in Nederland komen er elk jaar wel meldingen binnen van windhozen. Het komt echter niet vaak voor dat deze hozen veel schade veroorzaken. Toch zijn er in de afgelopen eeuw enkele hozen geweest die zich kunnen meten met de Amerikaanse tornado’s. De bekendste tornado van de afgelopen eeuw was misschien wel de tornado die op 10 augustus 1925 Borculo trof. Een groot gedeelte van het dorp werd op die dag totaal verwoest en er waren 3 doden te betreuren. In 1927 werd Neede getroffen door een misschien nog wel krachtigere tornado, er waren 10 doden te betreuren en het schadespoor was op sommige plaatsen 400 meter breed!  In 1967 werden Chaam en Tricht getroffen door een krachtige tornado, er waren 7 doden te betreuren en honderden huizen werden vernield. Op de website van het KNMI is een zeer fraai verslag te zien van deze bijzondere dag. Het KNMI heeft nog enkele interessante artikelen over tornado’s op de website staan en die zijn via de linken hieronder te vinden.

Het weer nader verklaard: hozen en tornado’s
Het weer nader verklaard: windhoos

Kijk zelf of er vandaag een kans op tornado’s is in de V.S.:

Hieronder vind u enkele handige ’tools’ om zelf te kijken of er in de V.S. een tornado outbreak zit aan te komen. Via de radar en de satelliet kunt u b.v.kijken of de onweerscomplexen zich voldoende ontwikkelen en u kunt zien waar er waarschuwingen voor gevaarlijk weer worden uitgegeven. Verder kunt u zelf via enkele webcams in tornado alley zien hoe het actuele weerbeeld eruit ziet.

Tornado alleytornado
 
Algemene links

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.