Weersverwachting 14 dagen

Een goede en betrouwbare weersverwachting maken voor de lange termijn lijkt makkelijk maar dat is niet het geval. Men zegt vaak dat er niets veranderlijker is dan het weer en dat is in dit geval absoluut van toepassing (chaostheorie). Er zijn luchtdrukconfiguraties die zo hardnekkig zijn dat de kans op een goede 14 daagse voorspelling nog voor een klein deel betrouwbaar is maar over het algemeen is er weinig tot niets te vertellen over de weersituatie over 14 dagen.

Op deze pagina vind u dan ook geen gedetailleerde weersverwachting voor de komende 14 dagen maar wel een globale trend voor het weer van de komende 14 dagen. Vooral in de winter zal er ook gekeken worden naar de ontwikkelingen in de troposfeer omdat deze soms in een later stadium ook van invloed kunnen zijn voor het weer op lagere niveaus.

Het weer de komende 14 dagen:

In de onderstaande grafiek ziet u de berekening van 50 uitdraaien van de het beste weermodel (ECMWF). De rode lijn is de operationele verwachting en deze heeft de laagste resolutie (rooster punten van 16 kilometer), de andere verwachtingen hebben een resolutie van 32 kilometer.

Uit deze pluim kan je uitlezen hoe betrouwbaar de verwachtingen zijn voor de komende dagen of op de langere termijn. Als de lijnen verder uit elkaar staan op een bepaalde dag is de berekening onbetrouwbaarder dan als de lijnen dicht bij elkaar staan.

14 daagse pluim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.