Weersverwachting 14 dagen

Een goede en betrouwbare weersverwachting maken voor de lange termijn lijkt makkelijk, maar dat is niet het geval. Men zegt vaak dat er niets veranderlijker is dan het weer en dat is in dit geval absoluut van toepassing (chaostheorie). Er zijn luchtdrukconfiguraties die zo hardnekkig zijn dat de kans op een goede 14 daagse voorspelling nog voor een klein deel betrouwbaar is, maar over het algemeen is er weinig tot niets te vertellen over de weersituatie over 14 dagen.

Op deze pagina vindt u dan ook geen gedetailleerde weersverwachting voor de komende 14 dagen, maar wel een globale trend voor het weer van de komende 14 dagen. Vooral in de winter zal er ook gekeken worden naar de ontwikkelingen in de troposfeer omdat deze soms in een later stadium ook van invloed kunnen zijn voor het weer op lagere niveaus.

Het weer de komende 14 dagen:

In de onderstaande grafiek ziet u de (temperatuur) berekening van 50 uitdraaien van het beste weermodel (ECMWF). De rode lijn is de operationele verwachting en deze heeft de laagste resolutie (rooster punten van 16 kilometer), de andere verwachtingen hebben een resolutie van 32 kilometer.

Uit deze pluim kan je uitlezen hoe betrouwbaar de verwachtingen zijn voor de komende dagen, het weer voor morgen of op de langere termijn. Als de lijnen verder uit elkaar staan op een bepaalde dag is de berekening onbetrouwbaarder dan als de lijnen dicht bij elkaar staan.

14 daagse pluim

De NAO index (Noord Atlantische Oscilatie) is een index die het verschil aangeeft tussen de luchtdruk rond IJsland en de luchtdruk in de buurt van de Azoren.

Positieve NAO-index
Bij een groot drukverschil tussen het hogedrukgebied in de buurt van de Azoren en het lagedrukgebied in de buurt van IJsland, wordt in de winter zachte en vochtige oceaanlucht naar West-Europa gevoerd. Dit leidt tot relatief zachte winters met veel neerslag. In de zomer kan deze lucht juist een verkoelende werking hebben. Het zeeklimaat wordt dus in deze situatie in West-Europa versterkt.

Negatieve NAO-index
Zijn de verschillen tussen het lagedrukgebied bij IJsland en het hogedrukgebied bij de Azoren juist klein, dan wordt de oceaanlucht meer zuidelijk richting Europa gevoerd. Dit heeft tot gevolg dat de winters in West-Europa droger en kouder zijn. Het klimaat krijgt een meer continentaal karakter. In Zuid-Europa wordt het weer onstuimiger, omdat boven de oceaan gevormde stormen en neerslag nu hierheen worden geleid.

 

De AO index (Arctische Oscilatie) is een index die het verschil in luchtdruk aangeeft tussen de poolgebieden en 45 graden noorderbreedte. Bij een positieve AO is de kans op winterweer in onze omgeving relatief klein. Bij een negatieve AO is de kans op winterweer groter dan normaal.

5 thoughts on “Weersverwachting 14 dagen

  1. Rob van Iddekinge

    wat een kutgrafieken: waar is de legenda?? Totaal onbegrijpelijk, die eerste grafiek. Bijvoorbeeld: wat stelt de groene lijn voor: de temperatuur?; de hoeveelheid regen?; de hoeveelheid zon?

    Ik citeer: “De rode lijn is de operationele verwachting …..”. Verwachting van wat, in vredesnaam!

    Reply
    1. admin Post author

      Sorry Rob, om dit te begrijpen moet je IQ boven de 80 zijn. Dat gaat je niet lukken.

      Reply
    2. Henk Honest

      Het zou prettig zijn als je wat minder aanvallend zou zijn in je vraagstelling, Rob. Al begrijp ik dat het frustrerend kan zijn als de info niet helder is.
      De bovenste grafiek gaat over de temperatuur verwachting, waarbij de rode lijn de ‘gemiddelde’ verwachting is en de groene lijnen de verschillende berekeningen die de weercomputer uitspuugt. Duidelijk dat hoe verder weg hoe onzekerder de voorspelling.
      De grafieken eronder kan ik hier niet goed plaatsen, want ze gaan over datums in het verleden, dus waarom die onder het kopje ‘Weersverwachting 14 dagen’ staan is mij een raadsel.

      Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.