Komt er een hittegolf?

By | juli 17, 2014

Bijna elk jaar wordt er in de media wel verkondigd dat er een hittegolf aanstaande is. Vaak gaat het dan om enkele warme dagen en worden de criteria die horen bij de definitie van een hittegolf niet gehaald. Het grote publiek weet dan ook over het algemeen niet wanneer we echt over een hittegolf kunnen spreken

Wat is de definitie van een hittegolf?

 • 5 opeenvolgende dagen met een maximumtemperatuur boven de 25 graden
 • van deze 5 dagen moeten 3 dagen een maximumtemperatuur boven de 30 graden hebben
 • het meetstation is de Bilt

De meest gemaakte fout is dat men spreekt van een hittegolf op een andere locatie terwijl de criteria in de Bilt niet zijn gehaald. In zo’n geval kunnen we alleen maar spreken van een regionale hittegolf.
Als dezelfde criteria bijvoorbeeld in Limburg worden gehandhaafd zouden er een stuk meer hittegolven gemeten worden dan in de Bilt.strand-warm

Het kan dus theoretisch zo zijn dat er in een zeer warme periode van bijvoorbeeld 14 dagen met een gemiddelde maximumtemperatuur van ruim boven de 25 graden niet van een hittegolf gesproken kan worden omdat er 2 dagen met een maximumtemperatuur in de Bilt van net geen 25 graden zijn gemeten. Het publiek ervaart het dan wel als een hittegolf maar volgens de definitie is deze niet gehaald en gaat deze dan ook niet zo in de boeken.

Hittegolf historie.

Een hittegolf komt zeker niet elk jaar voor maar een zeldzaamheid is het ook weer niet. Er zijn sinds 1901 39 hittegolven geweest.
Hier volgen enkele cijfers:

 • De langste hittegolf: 18 dagen (29 juli 1975 – 15 augustus 1975)
 • Meeste hittegolven in 1 jaar: 1947: 4 maal.
 • Kortste hittegolf: 5 dagen (3 maal voorgekomen)
 • Hittegolf met meeste tropische dagen: 10 tropische dagen in 1976
 • Langste tijd tussen 2 hittegolven: 25 jaar, tussen 1950 en 1975

Meer informatie: http://www.knmi.nl/klimatologie/lijsten/hittegolven.html

Is er de komende dagen kans op een hittegolf?

Volgens de media is er een grote kans op een hittegolf. Maar is dat ook zo?
Gaat de Bilt 5 opeenvolgende dagen boven de 25 graden halen? Waarschijnlijk wel. Gisteren werd het in de Bilt 25.8 graden, vandaag, morgen, zaterdag en waarschijnlijk ook zondag wordt de grens van 25 graden overschreden. Het ziet er zelfs naar uit dat het ook maandag nog meer dan 25 graden wordt.
Wordt het op 3 van deze dagen warmer dan 30 graden? Waarschijnlijk niet! Vandaag wordt het waarschijnlijk 28 of 29 graden, morgen rond 30 graden en zaterdag is de kans groot dat het meer dan 30 graden wordt. Voor zondag is het nog erg twijfelachtig of de 30 graden grens doorbroken wordt. De kans is groot dat het net niet warm genoeg wordt. We zouden dan dus officieel net niet van een hittegolf kunnen spreken terwijl het voor het publiek wel zo zal gaan voelen.

2 thoughts on “Komt er een hittegolf?

 1. jeremy

  Dag, ik vroeg me af welke definitie men in frankrijk hanteert. Ik kon het voor sommige andere landen wel vinden maar niet vorr douce france. Bvd.
  Jeremy.

  Reply
  1. jeremy

   Dag,
   Ik heb gezocht(in het frans) en heb mn antwoord gevonden, nog voirdat mn vraag geaccepteerd is. Voor de geintreseerden binnen frankrijk gelden er voor verschillende gebieden andere definities, tevens moeten de nachten voldoen aan definities. In toulouse bv miet de nacht warmer zijn dan 21 en de dag meer dan 36 graden.

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.