Een tussenstand van de maand september.

By | september 16, 2014

Het is al een behoorlijke tijd fraai nazomerweer en veel mensen vragen zich dan ook af of dit nazomerweer erg bijzonder is?
Het is vanaf begin september al behoorlijk fraai nazomerweer maar echt heel erg warm is het nog niet geworden. De hoogste middagtemperatuur is tot nu toe  op 4 september bereikt en bedroeg 23.5 graden. Dat is heel wat anders dan de 34.2 graden die op 5 september 1949 werd bereikt maar dat was dan ook de hoogste temperatuur die tot nu toe in de Bilt in september is geregistreerd.

September 2014 (bron: mscha.org)

Als we kijken naar gemiddelde temperatuur in de periode van 1 tot en met 15 september dat staat dit jaar 26ste plaats sinds 1901. We hebben geen hogere positie omdat andere jaren meer zomerse warmte wisten te produceren. Vrij recent had 2006 in dezelfde periode 6 zomerse dagen. Het record van zomerse dagen in september staat 11, behaald in het continentale jaar 1947.

Als we kijken naar andere parameters dan komt deze maand er tot nu toe beter van af, bij het aantal warme dagen (20 graden en hoger) staan we 8ste. Het aantal ADS (warm, droog en zonnig) dagen staat op 7 en daarmee bezetten we de 10e positie. De zon heeft in 21 jaren meer geschenen in de eerste helft van september.

Wat neerslag betreft zijn we echter de absolute koploper want de maand september heeft tot nu toe nog geen neerslag gebracht en dat is in geen enkel jaar tot nu toe gebeurt.

De vraag is nu natuurlijk hoelang dit nazomerweer nog gaat duren? De computermodellen zijn nog niet eenduidig maar de aanwijzingen worden steeds sterker dat het volgende week wat minder warm wordt en daarbij ook wat wisselvalliger.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.