Uitzonderlijke kou eind februari 2018

By | maart 1, 2018
sneeuw

December 2017

De winter van 2018 was een zachte winter. De winter begon met een noordwestelijke stroming waarmee relatief koude lucht naar onze omgeving werd

getransporteerd. Op 2 december kwam het kwik net even boven nul en kon de Bilt dus net geen ijsdag noteren.
Na enkele zachtere dagen werd er op 8 december vooral hoger in de atmosfeer duidelijk koudere lucht aangevoerd en zakte het kwik weer enkele graden. Er vielen enkele winterse buien maar op 10 december trok een lagedrukgebied over Nederland naar het oosten en zorgde vooral in het westen, midden en oosten van het land voor een dikke sneeuwlaag.

In Noordwijk was binnen enkele uren een sneeuwdek ontstaan van rond 15 centimeter en waren er ook sneeuwduintjes aanwezig.

Sneeuw Noordwijk

Aan het einde van de middag en avond volgde er in het zuiden en midden wat dooi en slonk het sneeuwdek enkele centimeters.

Op 11 december trok een tweede lagedrukgebied dicht in de buurt van ons land naar het noordoosten. Het KNMI had code rood afgegeven en dat was een goede keuze. Er viel plaatselijk opnieuw meer dan 10 centimeter sneeuw en op enkele plekken zorgde dit voor een totale sneeuwhoogte van meer dan 20 centimeter. Op de hoogste toppen van de Veluwe lag plaatselijk 40 centimeter sneeuw, een hoeveelheid die maar zelden voorkomt.

De rest van december was zacht doordat Nederland aan de noordkant van een hogedrukgebied lag welke zijn kern boven Frankrijk en de Golf van Biskaje had.

Januari 2018

Ook januari was een uitermate zacht maand met vrijwel geen vorst. De gemiddelde temperatuur in de Bilt was 5.6 graden, de op 9 na zachtste januari maand van de afgelopen 118 jaar. Er werden slechts 4 vorstdagen genoteerd met als laagste temperatuur -1.4. Het koudegetal was 0 en de maand was zeer somber.

Temperatur januari 2018

Januari 2018 (bron: http://www.mscha.org/knmi/winter_graph.cgi?station=260&year=2018&month=1)

Februari 2018

Begin februari verdween eindelijk het hogedrukgebied wat het zachte januari weer had veroorzaakt en werd er wat koudere lucht aangevoerd. Erg koud werd het nog niet maar het vroor vrijwel elke nacht en de Bilt kon op 7 februari de eerste matige vorst van het seizoen noteren.
Hoger in de stratosfeer vond er een bijzonder fenomeen plaats: een Sudden Stratosperic Warming, de temperatuur op grote hoogte steeg binnen enkele dagen met tientallen graden en de normaal westelijke stroming veranderde in een oostelijke stroming. Een SSW vergroot de kans op noordelijk gelegen hogedrukgebieden en daarmee ook de kans op koud weer bij ons. Het is dus geen garantie maar de kans op een koud slot van de winter was hiermee groter dan normaal.

Eind februari gebeurde er dan ook waar veel winterliefhebbers op hadden gehoopt, er ontstond een krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië die zeer koude

luchtmassa’s naar west Europa begon te transporteren.

Krachtig hogedrukgebied boven Scandinavië.

Vanaf half februari lag de minimumtemperatuur steeds enkele graden onder nul en vanaf 23 februari lag ook het gemiddelde onder nul en begon er ijs op sloten en vaarten te vormen.

Het hoogtepunt van de kou vond plaats op de laatste dag van de maand. Een bel met zeer koude lucht (-19 graden) op wat grotere hoogte (ongeveer 1500 meter) trok over ons land en zorgde voor een record koude dag. Er stond een krachtige oostenwind en de temperatuur lag overdag in een groot deel van het land onder de -5 graden. De maximumtemperatuur lag in de Bilt op -4,6 graden en daarmee is het vorige record uit 1904 met 3 graden verpulvert!!

Om nog even aan te geven hoe bijzonder deze dag was kijken we even naar de koudste dagen van de laatste decade van februari van de afgelopen 118 jaar, daar bezet 2018 een keurige zesde plaats en staat het jaar tussen alleen maar grote winters:

Extreem koude 28 februari

Ook 1 maart bleef het de hele dag vriezen en kunnen we waarschijnlijk gaan spreken van een officiële koudegolf.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.