Lake effect snow zorgt voor enorme sneeuwval.

By | november 22, 2014

De V.S. heeft de afgelopen 2 weken te kampen met de ergste novemberkou van de afgelopen decennia. De kou inval was behoorlijk abrupt, zo daalde het kwik plaatselijk binnen 6 uur van ruim 20 graden boven nul tot 10 graden onder het vriespunt.
Het koude weer treft opnieuw het midden westen van de Verenigde staten en werd ingang gezet door een krachtig hogedrukgebied boven het westen van de VS. De afgelopen week werden enkele staten ook getroffen door enorme sneeuwval die veroorzaakt werd door het fenomeen lake effect snow.

Hoe ontstaat Lake effect snow?

De koude arctische lucht stroomt over het nog warme water van de grote meren ( Bovenmeer, Huronmeer, Michicanmeer, Ontariomeer en Eriemeer). Omdat het water nog zo warm is wordt ook de aangevoerde lucht verwarmd en wordt er vocht aan de luchtmassa toegevoegd. De lucht wordt geforceerd om op te stijgen en er vind condensatie plaats. Er ontstaan wolken die, als de aanvoer over water lang genoeg is, uitgroeien tot buien. De buien worden met de stroming meegevoerd en zo ontstaan er buienstraten. Als de buienstraten langere tijd weinig van plaats veranderen vallen er dus lokaal uren lang zware sneeuwbuien en zo kunnen er dus tientallen centimeters sneeuw vallen.

lake_effect_snow_1lake_effect_snow_2
lake_effect_snow_3lake_effect_snow_4

Omdat het buienstraten zijn die vaak niet erg veel van plaats veranderen kan de sneeuwhoogte van plaats tot plaats sterk verschillen. Zo kan de ene plaats volledig insneeuwen terwijl een locatie die b.v. 10 kilometer verder ligt vrijwel droog is.

buienstraat

Lake effect buienstraat gezien vanaf de zijkant.

radar

Radar Lake effect snow band

Lake effect sneeuw komt vooral voor in de maanden november, december en januari en is in februari een stuk zeldzamer omdat dan het water in de grote meren te veel is afgekoeld om nog voor voldoende onstabiliteit te zorgen. De grote meren waren afgelopen winter voor meer dan 90% bevroren en dan is er geen kans meer op sneeuwbuien die getriggerd worden door warm water. Hoe groter het temperatuurverschil tussen het water en de lucht, hoe zwaarder de buien kunnen worden.

Het lake effect snow event van november 2014

Bij alle grote meren zijn er de afgelopen week sneeuwbuien ontstaan maar de meeste buien ontstonden boven lake Erie. De windrichting was vrijwel evenwijdig aan de vorm van het meer en dat zorgde voor een lage route van de koude lucht over het warme water. Door deze lange route kon er veel vocht worden opgepakt en er ontstonden dan ook zware sneeuwbuien die vooral in de omgeving van Buffalo en Hamburg extreem veel sneeuw achterlieten. In de volgende tabel ziet u een overzicht van de grootste sneeuwhoogte van de afgelopen week:

  • Cowlesville: 220 centimeter
  • Hamburg: 198 centimeter
  • Lancaster: 185 centimeter
  • Orchard Park: 177 centimeter

De extreme sneeuwval haalde natuurlijk overal de media en de prachtige foto’s en enkele video’s vind u onderaan dit artikel.

Is het ook in Nederland mogelijk?

Lake effect snow kan ook in Nederland voorkomen. In het verleden zijn er grote hoeveelheden sneeuw gevallen in het waddengebied doordat zeer koude lucht over het nog warme Noordzee water wordt getransporteerd. Er ontstaan dan ook buienstraten die veel sneeuw kunnen achter laten. In de winter van 1987 viel er door dit effect meer dan een halve meter sneeuw op de wadden eilanden. Op de onderstaande satellietfoto ziet u de sneeuwbuien die over de Noordzee naar de Britse eilanden trekken. In de kustgebieden van de Britse eilanden viel toen ook plaatselijk meer dan 30 centimeter sneeuw.

11-1-1987

 

 

 

 

 

 

 

 Foto’s en video’s van het lake effect snow event:

sneeuw1 sneeuwvs sneeuw huis B2xVKOHIcAEu-2P

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.