Eerste uitgebreide sneeuwval Alpen

By | oktober 18, 2014

Momenteel ligt er nog erg weinig sneeuw in de Alpen. Meestal valt er voor half oktober boven de 2000 meter al sneeuw maar dit jaar is dat nog niet overal gebeurt.  Zo ligt er in het Tannheimertal in Oostenrijk bijvoorbeeld nog geen sneeuw:

tannheim

Vaak ligt er rond half oktober dus al sneeuw maar nu is het ruim 20 graden en doet het dus eerder aan de zomer dan aan de herfst denken. Het nulgraden niveau ligt vandaag hoger dan 4000 meter en dat zijn waardes die in de zomer niet eens zo heel erg vaak voorkomen.

De hele maand oktober is tot nu toe erg warm in het Alpengebied.

Scherpe weersverandering

dinsdagochtend sneeuwgrens

Koufront nadert vanuit het noordwesten

De komende dagen worden de zomergevoelens in de Alpen snel ingewisseld voor een echt wintergevoel.
Zondag is het nog warm met in de dalen nog ruim 20 graden.
Maandag nadert er vanuit het noordwesten een koufront, de dag begint nog met perioden met zon en het is nog vrij warm maar in de westelijke Alpen neemt de bewolking al snel toe en in de loop van de middag en avond gaat het regenen. De sneeuwgrens ligt eerst nog rond 3000 meter dus er zal eerst alleen op de hogere bergtoppen sneeuw vallen.

woensdagochtend

Sneeuwval woensdagochtend

In de loop van dinsdagochtend trekt de neerslag weg naar het oosten en wordt het tijdelijk droog. De sneeuwgrens is gezakt tot 2500 meter dus de dalen zijn nog groen. Dinsdagmiddag volgt er van het noordwesten uit een nieuw en zeer omvangrijk neerslaggebied. De sneeuwgrens daalt snel van 2500 meter naar 1300 meter in de loop van de avond.
Hierna wordt het tijdelijk droog maar al snel volgt er een nieuw gebied met neerslag wat tot donderdagmiddag actief blijft. De sneeuwgrens daalt waarschijnlijk tot rond de 1200 meter en ik verwacht dat er plaatselijk meer dan 40 centimeter sneeuw kan vallen. De totale sneeuwhoogte kan op de wat hogere gebieden dus oplopen tot boven de halve meter.

woensdagmiddag

Neerslag woensdagmiddag

We kunnen dus zeggen dat het wintersportseizoen is geopend!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.