29-3-1968: ZOMERS WARM IN ZUIDELIJK NEDERLAND:

By | maart 10, 2014
De hoogste temperatuur die ooit in maart is waargenomen was op 29 maart 1968. In Venlo  en Gemert werd het met 25.6 graden zomers warm. De Bilt haalde de zomerse grens niet maar kwam met 23.9 toch vrij dicht in de buurt.
De gemiddelde temperatuur van die maartmaand was niet eens zo bijzonder hoog (6.0° C in de Bilt tegen normaal, volgens de toen geldende normalen, 5.0 graden). De eerste helft van de maand verliep duidelijk te koud met 7 maal lichte vorst en enkele sneeuwdagen. Vanaf de 23e werd het warmer doordat er boven midden Europa een hogedrukgebied kwam te liggen die samen met een storing ten westen van ons land zorgde voor een zuidelijke stroming waarmee zachte lucht naar onze omgeving werd getransporteerd. Op 24 maart kwam het kwik in de Bilt dan ook voor de eerste keer dat jaar boven de 20°c. Daarna zaten we tot de 28e tijdelijk in wat minder zachte lucht maar op 28 maart draaide de wind door nieuwe hogedruk 28-3boven midden Europa naar het zuidoosten:Met de zuidoostenwind werd zeer zachte lucht aangevoerd. Op de temperatuurkaart van die dag is mooi te zien dat er duidelijk een hoeveelheid zeer zachte lucht boven noord Frankrijk aanwezig was en die was dus op weg naar onze omgeving. Voor deze temperatuur kaart en voor de kaart verder op deze pagina moet wel worden aangemerkt dat de weergegeven temperaturen enkele graden te laag zijn ten opzichte van de werkelijkheid maar ze geven wel een mooie indicatie van de uitgebreide warmte in onze omgeving:29 Maart zou overal de warmste dag worden. Op de weerkaart van die dag is te zien dat het hogedrukgebied zich wat naar het oosten had teruggetrokken en dat de wind door een zwakke storing boven de Britse eilanden naar het zuiden was gedraaid:29-3-68

 

 

 

 

 

 

 

 

Door de zuidenwind en door het feit dat de zon volop scheen kon heel Nederland genieten van het fraaie ‘zomerse’ weer. In delen van Limburg werd de zomerse grens doorbroken en liep het kwik op tot 25.6 graden in Gemert en Venlo. Op de onderstaande temperatuurkaart van die dag is fraai te zien dat de hoogste temperaturen van die dag in west Europa werden gemeten. Bij ons was het een stuk warmer dan in het middellandse zee gebied:

In de Bilt steeg het kwik tot 23.9 graden en die waarde staat nu nog steeds te boek als de hoogste waarde die ooit in maart is gemeten.

Na deze historische maartdag was het voorlopig even voorbij met de warmte. Op 30 maart passeerde er een koufront die de extreem zachte lucht opruimde. Er volgden 2 weken met koud weer en op 3 april viel er zelfs weer wat (natte) sneeuw in de Bilt.

2 thoughts on “29-3-1968: ZOMERS WARM IN ZUIDELIJK NEDERLAND:

    1. admin Post author

      Daar heb ik geen gegevens van maar het verbaast mij niets!

      Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.