Januari 1984, veel sneeuw in een zachte maand

Een fraaie sneeuwsituatie in de zachte winter van 1984.

De winter van 1984 was een zachte winter. De gemiddelde temperatuur van de winter was 3.1 graden en het hellmanngetal kwam niet hoger dan 36,4. De winter werd gekenmerkt door een meanderende westcirculatie. Alleen begin december en de tweede helft van februari was er sprake van hogedrukinvloed in onze omgeving.

Afbeelding 1: temperatuur winter 1984 (bron: www.mscha.org)

Januari 1984Januari begon zacht en de wc draaide op volle toeren. Toch zou er deze maand een winterse situatie ontstaan die destijds een behoorlijke indruk achter heeft gelaten.

De heersende westcirculatie werd rond de 19e onderbroken door een lagedrukgebied die vanaf de Atlantische oceaan via Frankrijk naar het oosten trok. Een hogedrukgebiedje trok vanaf de Britse eilanden naar Scandinavië en zorgde bij ons voor een aanvoer van koudere lucht. Het ging overal enkele graden vriezen.

De straalstroom kwam tijdelijk zuidelijker te liggen maar kwam niet zuidelijk genoeg om in ons land langdurig koud winterweer te kunnen brengen. Lagedrukgebieden vanaf de Atlantische oceaan trokken juist over onze omgeving naar het oosten. Het eerste lagedrukgebied trok op 22 januari via het zuiden van ons land naar Duitsland en bezorgde een flink deel van ons land een sneeuwdek dat van dikte varieerde van 0 centimeter in Limburg tot ruim 10 centimeter in Noord-Holland.

23 Januari was een dag die door veel weeramateurs niet snel zal worden vergeten. Een lagedrukgebied trok over het midden van het land naar Duitsland en zorgde opnieuw voor flinke sneeuwval bij veel wind en een temperatuur die enkele graden onder nul lag.

Ik woonde toen in Noordwijk en ik herinner me die dag nog goed. De dag begon met een flink pak sneeuw dat door de aanhoudende vorst fraaie plaatjes opleverde (ik heb toen foto’s gemaakt en die zal ik eens een keer opzoeken). In de loop van de middag begon het te sneeuwen en niet zo zuinig ook. Tijdens het avond eten sneeuwde het nog steeds en er lag toen 20 centimeter sneeuw dat door de wind flink was gaan stuiven en prachtige sneeuwduinen had gevormd.

De meeste sneeuw lag in Noord-Holland, in een gebied tussen grofweg Haarlem en Schagen lag ruim 25 centimeter sneeuw en in enkele plaatsen zakte de meetlat 30 centimeter de sneeuw in. Door de wind werden er sneeuwduinen van ruim 1 meter gevormd.

De sneeuwjacht zorgde voor veel problemen. Wegen werden afgesloten en veel automobilisten moesten hun auto laten staan.

Het winterweer zette na deze sneeuwinferno niet door. In de loop van de avond werd er zachtere lucht aangevoerd en ging het dooien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.