Het weer en het Coronavirus

By | maart 15, 2020
coronavirus

Nederland en de hele wereld is in de ban van het Coronavirus (COVID-19). De informatievoorziening is groot maar het is ook erg lastig om het kaf van het koren te onderscheiden. Wat is nu waar en wat niet?

Update 4 mei

Er lijkt toch nog bijzonder weinig bekend te zijn over de correlatie tussen het Coronavirus en de temperatuur en de luchtvochtigheid. Er is nu wel een samenwerking tussen wetenschappers en het ECMWF wat geresulteerd heeft in een website waar de Coronadoden, de temperatuur en de luchtvochtigheid worden getoond. Het adres is: https://cds.climate.copernicus.eu/apps/c3s/app-c3s-monthly-climate-covid-19-explorer

Update 28 maart

Er is nog erg weinig bekend over de relatie van het Coronavirus en te temperatuur en luchtvochtigheid. Gisteren is een artikel gepubliceerd waar de correlatie tussen de temperatuur en de luchtvochtigheid werd onderzocht. Daaruit blijkt dat de correlatie niet hoog is, dus hoeven we volgens deze studie er niet vanuit te gaan dat de dreiging van het Coronavirus bij een hogere temperatuur en luchtvochtigheid minder wordt. Hier het artikel: https://cmmid.github.io/topics/covid19/current-patterns-transmission/role-of-climate.html

Update 19 maart

Een nieuw onderzoek toont aan dat de kans toch redelijk groot is dat er een stuk minder verspreiding is van het virus bij een hogere temperatuur en een hogere luchtvochtigheid.

Update 17 maart

Nieuwe onderzoeken tonen wel een verband met de temperatuur en ook de luchtvochtigheid ook al is dit verband (erg) klein.

In het volgende onderzoek (https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3551767) wordt verteld dat een hogere temperatuur en een hoge luchtvochtigheid de transmissie van het virus doen afnemen:

Using the daily R values from January 21 to 23, 2020 as proxies of non-intervened transmission intensity, we find, under a linear regression framework for 100 Chinese cities, high temperature and high relative humidity significantly reduce the transmission of COVID-19, respectively, even after controlling for population density and GDP per capita of cities. One degree Celsius increase in temperature and one percent increase in relative humidity lower R by 0.0383 and 0.0224, respectively.

“Role of temperature and humidity in the modulation of the doubling time of COVID-19 cases”
https://www.medrxiv.org/content/medrxiv/early/2020/03/08/2020.03.05.20031872.full.pdf

“Temperature significant change COVID-19 Transmission in 429 cities”
https://www.medrxiv.org/content/medrxiv/early/2020/02/25/2020.02.22.20025791.full.pdf

“The Effects of “Fangcang, Huoshenshan, and Leishenshan” Hospitals and Temperature on the Mortality of COVID-19”
https://www.medrxiv.org/content/medrxiv/early/2020/03/02/2020.02.26.20028472.full.pdf

Temperatuur en het Coronavirus

In de media en ook op social media wordt verteld dat het Coronavirus hetzelfde patroon zal volgen als de normale griep. De griep verdwijnt over het algemeen wanneer de temperatuur oploopt. Maar is dat ook het geval met het Coronavirus?

CNN heeft geeft in een artikel aan dat er nog te veel onzekerheid is. Ook in warme landen zoals Singapore, Australië, Brazilië en Argentinië waar het nu zomer is slaat het virus om zicht heen. Verder liggen de gebieden die tot nu toe het hardst zijn getroffen (Italie, Wuhan, Iran en Zuid Korea) allemaal rond dezelfde breedtegraad (30 -50 NB) en hebben deze landen allemaal een vrij stabiel weerbeeld.

Er zijn meerdere artikelen gepubliceerd betreffende de correlatie tussen het Coronavirus en de temperatuur maar er is eigenlijk geen eenduidig antwoord te vinden. De conclusie is dat we nog te weinig van het virus weten om ervan uit te gaan dat de verspreiding van het virus minder wordt wanneer de temperatuur hoger wordt.

Het Coronavirus en UV straling

Naast de temperatuur heeft ook UV straling invloed op het griep virus. De vraag is nu of dat ook het geval is bij het Coronavirus. Er zijn genoeg studies te vinden die duidelijk aantonen dat UV straling de inactivatie betekend van Coronavirussen. Er is echter nog niet aangetoond dat dit ook het geval is bij het nieuwe COVID-19 virus. Ook in landen waar de zon erg veel aan het schijnen is, is het Coronavirus aanwezig.

Conclusie

De voorlopige conclusie is dat er nog wel weinig bekend is van de invloed van zowel de temperatuur, de luchtvochtigheid als UV straling op dit Coronavirus. Toch blijkt uit de meeste onderzoeken nu wel dat de verspreiding van het virus minder wordt wanneer de temperatuur en de luchtvochtigheid oplopen.

Ik hou u de komende dagen op de hoogte wanneer er nieuwe informatie en onderzoeken worden gepubliceerd betreffende de reactie van het Coronavirus op de temperatuur en de UV straling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.