27 Jaar geleden: zeer zwaar onweer.

By | september 20, 2014

19 September 1987 was een bewolkte en vrij kille dag. De maximumtemperatuur in de Bilt bedroeg 17.5 graden en de minimumtemperatuur was 6.6 graden. Het weerbericht op de radio gaf pas in de loop van de middag aan dat er ’s avonds een enkele regen of onweersbui zou kunnen vallen.

Een warmtefront trok vanuit het zuidwesten langzaam naar het noorden en zorgde voor een flinke toename van onstabiliteit. Boven Zeeland lag een klein lagedrukgebiedje dat eigenlijk een klein koudeputje was. Het warmtefront wist ons land net niet te bereiken maar door de vrij krachtige westelijke hoogtestroming en de steeds groter wordende onstabiliteit konden er in de loop van de avond onweersbuien ontwikkelen die van west naar oost in lijnen over een deel van ons land gingen trekken.

Weerkaart 19 september

Op de satellietfoto van 19 september 14 uur zijn er al enkele onweersbuien te zien in de buurt van Londen, deze buien trokken al activerend en zich uitbreidend in de loop 19-9-1987van de avond over ons land.

Omdat niemand rekening hield met actief onweer kwam het onweersgeweld nogal onverwachts. Ik woonde toen in Noordwijk en heb uren verbijsterd naar de lichtshow staan kijken. Het begon rond een uur of acht met wat flitsen in zuidwestelijke richting en de ontladingsfrequentie nam al snel toe. Binnen een uur was de zuidelijke hemel constant verlicht, meerdere ontladingen per seconde waren waarneembaar en het was een schouwspel zoals we dat in jaren niet hadden beleefd. Ik vond het destijds wel bijzonder omdat je zo’n actief onweer eigenlijk meer verwacht na een warme zomerse dag en niet na een kille en bewolkte septemberdag.

Het onweer concentreerde zich in eerste instantie op het Rijnmondgebied, de waarnemers in die omgeving konden meer dan 120 ontladingen per minuut rapporteren en plaatselijk viel er ook veel neerslag:

  • Rozenburg: 46.5 mm
  • Vlaardingen: 44 mm
  • Noordwijk: 30.4 mm
  • Hilversum: 29 mm
  • Odijk: 24.3 mm
  • Stolwijk: 23.9 mm

Na bijna 3 uur in de dakkapel te hebben staan kijken naar het prachtige schouwspel leek het voorbij te zijn en dacht ik dat Noordwijk helaas een droge dag kon noteren zonder dat er een onweersbui echt over getrokken was. Ik besloot toch nog even een blik te richten naar het westen want daar kwamen immers de onweersbuien vandaan maar tot nu toe waren deze allemaal (ruim) zuidelijk langsgetrokken.  Mijn verbazing was echter vrij groot toen ik in de verte, boven de Noordzee, toch nog wat geflits zag uit een naderende onweersbui. Deze onweersbui werd al snel een stuk actiever en later werd ook Noordwijk getroffen door een onweer zoals dat niet eerder in september werd waargenomen. De ontladingsfrequentie liep op tot meer dan 100 ontladingen per minuut en in een korte tijd viel er 30 millimeter regen.

Een uur later trok de onweersbui verder het binnenland in en klaarde het op. De aanblik van de enorme onweersbui die verder naar het oosten trok en constant verlicht werd, was een aangezicht die ik nooit meer zal vergeten en zo eindigde een avond die met recht historisch mag worden genoemd en zich kan meten met de andere historische onweersdagen zoals 30 mei 1979 en 11 juli 1991.

Naast de hevige regen werden er ook flinke windstoten en hagel gemeld uit het Rijnmondgebied. De hagelstenen hadden een diameter van 3 centimeter. Achteraf bleken de onweersbuien gekenmerkt kunnen worden als supercellen. Supercellen zijn extreem zware onweersbuien die het langer uithouden dan gewone onweersbuien en zijn vrij zeldzaam in Nederland. Tegenwoordig wordt elke wat zwaardere onweersbui in de media of op diverse weerfora al een supercell genoemd maar in 90% van deze meldingen is dat een onterechte kwalificatie.

4 thoughts on “27 Jaar geleden: zeer zwaar onweer.

  1. Menno van der Haven

    Gaaf om dit te lezen!
    Ik woonde toen in Waddinxveen en herinner me het urenlange geflits nog wel. Veel bliksemkanalen zag ik die bewuste avond niet, meer een aanhoudend repeterend difuus geflits omdat er nogal veel lage bewolking aanwezig was.

    Gezien het kaartje stond er een behoorlijke wind op hoogte wat voor voldoende windschering voor supercells heeft gezorgd. Ook vermoed ik dat opglijding tegen het warmtefront een rol in het geheel heeft gespeeld. Eind augustus 2015 deed er zich ook zo’n situatie voor.

    Reply
  2. Tio

    Het begon eerst hard te waaien en daarna te rommelen maar leek nog ver weg en het kam steeds dichterbij. Moest nog een heel eind lopen en was nog ver weg van huis. De weg leek lang en het werd steeds donkerder. Ook eens was ik op weg naar huis na bij de snackbar te hebben gezeten en heb daar wat besteld om thuis op te eten. Ook die tijd leek lang te duren voordat ik thuis was. Het leek ook steeds dichterbij te komen, Heb ooit wel eens gelezen dat de brouw van de boer koeien zou binnen halen maar werd helaas getroffen in een weiland door de bliksem. Ook eens ene keer was er een korps met blazers en die zou spelen op een begrafenis en toen begon het plotseling te weerlichten en toen zijn meerderen plotseling fataal door de bliksem getroffen. Ik meende me ook een voetganger te herinneren en dat stond in de krant en die moest nog naar huis toe lopen en die had een paraplu met een metalen knop en die is geraakt door de bliksem en ook dat is fataal afgelopen. Vaak las je deze berichten in de krant en van een jongen op de camping die in bad ging en werd getroffen door de bliksem maar niet fataal. ja ze waarschuwen ook niet in bad te gaan of onder de douche te staan bij onweer en ook niet handen wassen onder de stromende kraan. Wel link als je buitenaf woont in een weiland op het water in een polyester boot op het wijde water. Dan moet je snel aan land zien te komen met een polyester boot. Eigenlijk zou je de weerberichten goed in de gaten moeten houden en dan op tijd weggaan voordat onweer uitbreekt.

    Reply
  3. Marie de Jonge

    Erg bijzondere beelden zeg! Ik vind onweer en bliksem nog steeds interessante fenomenen. Zelf zou ik het in de toekomst ook vaker vast willen leggen met mijn camera.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.